KELUARGAKU

KELUARGAKU

Jumaat, 6 Februari 2015

DAGING MASAK HITAM

100 ml minyak masak
3 labu bwg besar-dikupas dan dihiris 
500 gm daging btg pinang -dipotong dadu (ikut cita rasa) 
*jika xdak dgg biasa pun boleh tp perlu rebus hingga empuk 
2 btg cili merah 
2 btg cili hijau 
* jika suka pedas letak cili padi

Bahan kisar halus 

2tangkai daun kari 
8 ulas bwg merah 
5 ulas bwg putih 
3cm halia 
2 sudu besar pes cili kering 
*boleh jg ambil 10-15 tangkai cili kering 
potong rendam hingga lembut dan kisar 
2 sudu besar rempah kari daging 
8cm kulit kayu manis 
* ketuk sikit kalu x blander rosak

SOS

 4 sudu kicap pekat 
*kicap manis pun boleh..kalau rasa dah ok xperlu gula dan garam
125 ml pati santan @diperah drp 1/2 bj kelapa
1 sudu teh asam jawa diramas dlm 50ml air
gula n garam secukup rasa
1 kiub daging

Cara penyediaannya


tumis minyak dalam kuali goreng hirisan bwg besar hingga garing  dan kuning keemasan angkat toskan minyaknya dan ketepikan dengan lebihan minyak yg sama tumiskan bahan yg dikisar halus sehingga harum , masukan daging dan balik2kan atas api sederhana hingga daging empuk tambahkan bahan2 sos dan kiub daging, kacau rata sehingga kuahnya pekat, perasakan garam dan gula, masukkan cili merah,hijau dan bwg besar goreng tadi kacau hingga cili layur dan sedia utk dihidangkan


Tiada ulasan:

Catat Ulasan