Bahan:
1) Mee (500g)
2) Isi Ayam - dipotong kasar (100g)
3) Bebola Ikan - dipotong kasar (50g)
4) Sawi - dipotong kasar (1 ikat)
5) Cendawan Kering - direbus & dihiris nipis (1 biji)
6) Halia - ditumbuk hancur (1 inci)
7) Bawang Putih - dipotong kasar (2 ulas)
8) Air Rebusan Ayam (1 cawan)
9) Serbuk Lada Hitam (1 sudu kecil)
10) Kicap Pekat (1 sudu kecil)
11) Kicap Cair (1 sudu kecil)
12) Sos Tiram (1 sudu kecil)
13) Minyak Bijan (1 sudu kecil)
14) Garam (sedikit)
Cara:
Tumis bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan sos tiram, isi ayam, kicap cair, lada hitam,bebola ikan, cendawan dan air rebusan ayam. Biar hingga empuk.
Masukkan garam, kicap pekat dan mee. Kacau rata.
Masukkan batang sawi. Biar hingga batang sawi layu.
Curahkan minyak bijan dan masukkan daun sawi. Kacau sebati.
Hidang bersama hirisan cili dan kicap cair.
Selamat mencuba!:)
1) Mee (500g)
2) Isi Ayam - dipotong kasar (100g)
3) Bebola Ikan - dipotong kasar (50g)
4) Sawi - dipotong kasar (1 ikat)
5) Cendawan Kering - direbus & dihiris nipis (1 biji)
6) Halia - ditumbuk hancur (1 inci)
7) Bawang Putih - dipotong kasar (2 ulas)
8) Air Rebusan Ayam (1 cawan)
9) Serbuk Lada Hitam (1 sudu kecil)
10) Kicap Pekat (1 sudu kecil)
11) Kicap Cair (1 sudu kecil)
12) Sos Tiram (1 sudu kecil)
13) Minyak Bijan (1 sudu kecil)
14) Garam (sedikit)
Cara:
Tumis bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan sos tiram, isi ayam, kicap cair, lada hitam,bebola ikan, cendawan dan air rebusan ayam. Biar hingga empuk.
Masukkan garam, kicap pekat dan mee. Kacau rata.
Masukkan batang sawi. Biar hingga batang sawi layu.
Curahkan minyak bijan dan masukkan daun sawi. Kacau sebati.
Hidang bersama hirisan cili dan kicap cair.
Selamat mencuba!:)

Tiada ulasan:
Catat Ulasan